V piatok bude mať svoju noc aj hudba

10.06.2012 Bratislava

Bratislava 10. júna (TASR) - Hudba rôznych žánrov bude v piatok 15. júna do neskorej noci znieť nielen v koncertných sálach, kaviarňach, hudobných kluboch, ale aj v kostoloch, školách, múzeách, knižniciach či kultúrnych centrách. Po noci divadiel, literatúry či múzeí tak bude mať svoju noc aj hudba. Do jej prvého ročníka sa zapojí 19 slovenských miest.

"Chceme sprostredkovať aj nekoncertnému publiku všetkých vekových kategórií hudbu na všedných aj nevšedných miestach," uviedla Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra, ktoré projekt organizuje.

Noc hudby odštartuje symbolicky v piatok (15. 6.) na poludnie zvonením na Michalskej veži v Bratislave a pol hodinu tam bude hrať aj fanfárové kvinteto. Na festivale potom budú môcť záujemcovia počuť džez, rock, folk, operu, klasiku či folklór. Na svoje si prídu aj priaznivci elektroniky a chýbať nebudú ani fúzie jednotlivých žánrov starej, novej, svetskej a sakrálnej hudby. To všetko návštevníkom zahrajú orchestre, zbory, kapely, jednotlivci, amatéri aj profesionáli.

Po celom Slovensku sa uskutoční viac ako 60 hudobných podujatí. Na maratóne vystúpia napríklad trubkár Juraj Bartoš a jeho Bratislava Hot Serenaders, zoskupenia elektronickej hudby All Good Funk DJs Magálová & Yanchi, Gryllz, Chaosdroid, Herzog Herzog, Johnny Fox a Pjoni, kultová bratislavská kapela Živé kvety, pesničkár Dano Heriban, Rusín Čendeš Orchestra, violončelista Juraj Lupták, banskobystrická skupina Schody, Štátna filharmónia Košice, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, súbor starej hudby Solamente Naturali, organista Ján Vladimír Michalko či Nasladlé sušienky.

Deti zo Základnej umeleckej školy Jána Albrechta v Bratislave piatkovú Noc hudby prežijú v škole, kde prespia v spacích vakoch. Sprievodný program budú tvoriť výchovné koncerty či tvorivé dielne pre deti a mládež. Veľkým lákadlom bude zrejme možnosť zahrať si pomocou hracej konzoly na bicích či gitare evergreeny od Beatles alebo Rolling Stones. "Neostávajte preto doma, ale vyrazte do ulíc," pozýva Smetanová.

Do Noci hudby sa zapoja okrem Bratislavy aj Liptovský Hrádok, Levice, Sliač, Rajec, Humenné, Hanušovce nad Topľou, Košice, Martin, Rožňava, Sereď, Svidník, Trebišov, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen, Trstená či Banská Bystrica. Sloganom festivalu je hudobný "zážitok na každom rohu".

Projekt odštartuje symbolicky v roku, keď francúzsky Sviatok hudby oslávi svoje 30. výročie. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.hc.sk/nochudby.

TASR o podujatí informovala Stanislava Murínová, PR manažér Noci hudby.
 

Vyberte región